Cabinet de Psihologie Voicu Teodor

Supervizare profesională

Supervizarea profesională, indiferent de specialitatea aleasă de tinerii psihologi,  își propune să încurajeze și să faciliteze dezvoltarea profesională a acestora, pentru a dobândi competențe de bază și specifice, în scopul accederii în profesie și a căpăta autonomie profesională.

Supervizarea este un proces complex, caracterizat de angajare (învățarea are loc printr-un dialog supervizor-supervizat), nesiguranță (punctul central și rezultatele sunt de obicei neclare participanților la începutul supervizării) și formare (procesele raționale ale supervizatului îi devin clare supervizorului, care îl ajută în primul rând să le configureze, astfel încât să înceapă să gândească ca un psiholog).

Formarea profesională a psihologilor are două componente: teoriile și cercetarea formală, care sunt predate în mod obișnuit într-o manieră didactică tradițională, și cunoașterea bazată pe experiența psihologilor practicieni. Cele două componente ar trebui să se completeze reciproc, dar este dificil de realizat un echilibru între ele, această stare de fapt constituind o barieră în calea tinerilor psihologi pe calea integrării adecvate a celor două domenii de cunoaștere.

Practica supervizată este esențială pentru integrarea acestor două domenii de cunoaștere, supervizatul reușind să pășească pe puntea dintre campusul universitar și practica minunatei profesii care este psihologia.

Dar practica singură nu este unicul mijloc prin care se obține competența necesară; dacă nu este însoțită de feedback sistematic și de o reflectare ghidată, oferite de supervizor, practicienii începători nu pot să obțină mai mult decât iluzia că își dezvoltă competența profesională.

Supervizarea este evaluativă, evaluarea reprezentând una dintre componentele importante și integrante ale supervizării, fiind implicită în mandatul supervizorului de a proteja clienții supervizatului, atât pe cei prezenți, cât și pe cei viitori, după încheierea formării profesionale.

Aveți nevoie de ajutor?

Nu ezitați să mă contactați pentru a discuta cum vă pot sprijini în parcursul dumneavoastră profesional.

Eu sunt supervizor în trei specialități:

Obiectivele mele ca supervizor sunt stimularea dezvoltării profesionale a supervizatului și asigurarea serviciilor de calitate oferite de supervizat clienților săi. În cazul fiecărei persoane supervizate, aceste obiective pot varia atât ca specificitate, cât și ca orientare în timp, cu nuanțe personale, derivând dintr-o combinație între propria teorie sau propriul model ale supervizorului, nevoile particulare de dezvoltare ale supervizatului și dorințele exprimate de supervizat.

De regulă, întâlnirile noastre sunt săptămânale, dar, atunci când situația o impune, putem avea și întâlniri neplanificate. Durata unei întâlniri nu este fixă, fiind determinată în funcție de temele, problemele sau numărul de cazuri care urmează a fi analizate.

Tehnicile de supervizare sunt și acestea flexibile, dar nu lipsesc raportul verbal, raportul scris, jocul de rol, înregistrările audio-video, strategiile rezolvării de probleme.

Analizăm împreună cele mai importante aspecte ale abordărilor cantitative și calitative privind evaluarea psihologică, apoi cunoaștem și aplicăm instrumente specifice fiecărei categorii.

Bineînțeles, fiecare psiholog supervizat primește formulare de conceptualizare a cazurilor, fișe de lucru utilizate în practica psihologică pentru diferite scopuri, resurse informative pentru clienți.

La finalul perioadei de supervizare, tinerii psihologi cu care colaborez obțin următoarele deprinderi:

Psihologia muncii și organizațională

Dezvoltă competențe avansate în Psihologia muncii și organizațională prin supervizare focalizată și practică.

Supervizare
Psihologie clinică

Explorați profunzimile psihologiei clinice prin supervizare specializată și personalizată.

Supervizare
Psihologie aplicată în domeniul securității naționale:

Îmbunătățiți-vă expertiza în Psihologie aplicată în domeniul securității naționale prin supervizare specializată și orientată strategic.

Supervizare

Părerea mea este că cel mai important rol al supervizorului este acela de a pregăti supervizatul pentru ”autosupervizare”.